GHG-protokollet - hur Proton Group har använt klimatberäkningarna i sitt interna förbättringsarbete
Bakgrund
GHG-protokollet, eller GHG Protocol, är en global standard för att mäta och rapportera växthusgasutsläpp. Det erbjuder företag och organisationer en enhetlig metod för att identifiera och reducera sina klimatpåverkande utsläpp.
Protokollet används i olika sammanhang för att mäta klimatavtryck och hjälper till att identifiera utsläppskällor. Genom att följa GHG-protokollet kan företag utveckla effektiva strategier för att minska sina utsläpp och därmed bidra till en mer hållbar framtid.
Under Science Week delade Maria Thom, Sustainability Manager på PROTON, med sig av hur de har integrerat klimatberäkningar i sitt interna förbättringsarbete. En pilotstudie genomfördes inom affärsområdet Proton Finishing, som omfattar sex ytbehandlingsanläggningar. Beräkningarna inkluderade alla processer inom Proton Finishing, både uppströms och nedströms, och tog hänsyn till energislag samt produkternas koldioxidutsläpp innan de når Proton och slutkundens klimatpåverkan. Resultaten visade att gasol, pulver och zinkkulor står för en stor del av företagets klimatpåverkan, vilket de nu aktivt arbetar med att förbättra. Maria Thom berättar mer om Protons arbete i klippet nedan.
Metod GHG-protokollet
GHG-protokollets tre scopes
GHG-protokollet är uppdelat i tre omfattningar eller "scopes", vilket underlättar kategoriseringen av utsläppskällor.
- Scope 1 innefattar verksamhetens direkta utsläpp från källor som ägs eller kontrolleras av företaget. Exempel är egna fabriker/anläggningar, köldmedialäckage, egna lastbilar och arbetsmaskiner
- Scope 2 består av indirekta utsläpp från inköpt el, ånga, värme och kyla.
- Scope 3 omfattar alla de utsläpp som verksamheten ger upphov till i sin värdekedja, både uppströms och nedströms organisationens gränser. Dessa utsläpp delas in i 15 kategorier och ett exempel kan vara klimatpåverkan från inköpta varor eller tjänster, eller utsläpp då en produkt används av kund eller konsument.
Nyttan med kartläggning
Genom att kartlägga utsläppen får företaget insikt och kan identifiera möjliga åtgärdsområden. En handlingsplan, med tydliga mål och ansvarsfördelning, hjälper verksamheten att systematiskt minska sina utsläpp. EU:s nya rapporteringskrav kräver att hållbarhetsarbetet granskas lika noggrant som den ekonomiska redovisningen, vilket gör ett strukturerat hållbarhetsarbete avgörande för framtida framgångar.
Maria Thom från Proton Group tar upp 5 anledningar till varför de använder GHG protokollet till klimatberäkningar:
- Kunskap om var företaget befinner sig
- Identifiera och prioritera klimatnyttiga åtgärder
- Följa upp och genomföra åtgärder
- Följa upp utvecklingen mot ställda mål
- Rapportera klimatdata till kund