Scania integrerar hållbarhet vid förändringsarbete
Leanmetodiken har länge varit en grundpelare i Scanias verksamhet, där fokus ligger på ständiga förbättringar, resurseffektivitet och att systematiskt minska slöseri i processer. Dessa principer går hand i hand med företagets hållbarhetsarbete och i omställningen mot ett hållbart transportsystem. Under Science Week berättade Maria Bodingh Johansson, Project Manager Sustainability på Scania CV AB, hur de skapar rätt förutsättningar från start för att minimera användningen av resurser som energi, vatten, kemikalier och material. Hon beskriver också hur företaget har arbetat hittills och vilka pågående initiativ som bidrar till ett produktionssystem som använder resurser på ett effektivt och ansvarsfullt sätt.
Verktyg för hållbar omställning
Scania använder sig bland annat av metoden Green kaizen, där produktionsprocesser analyseras för att identifiera och minimera resursanvändning. Maria Bodingh Johansson berättar om hur det engagerar medarbetare på alla nivåer och bidrar till att integrera hållbarhet i det dagliga arbetet. Kaizen är en japansk filosofi för ständig förbättring som har blivit populär över hela världen. Det handlar om att göra små förbättringar varje dag för att gradvis uppnå större förändringar i verksamheten. Genom att involvera alla medarbetare i förbättringsprocessen kan man skapa en kultur där arbetssättet blir en naturlig del av arbetet.
Läs mer om metoden Green kaizen här
Företaget har även infört globala miljö- och energichecklistor som ställer tydliga hållbarhetskrav på leverantörer och säkerställer att nya investeringar överensstämmer med Scanias långsiktiga hållbarhetsmål. Ett exempel som Maria Bodingh Johansson lyfter fram är företagets nya gjuteri, som är ett av världens mest energieffektiva. Hon betonar att samarbetet med leverantörerna och ett väl fungerande arbetssätt har varit avgörande.
Forskningsprojektet Green Design
Scania samarbetar med aktörer som Astra Zeneca, Volvo CE, KTH och RISE i forskningsprojektet Green Design. Målet är att integrera hållbarhetsaspekter tidigt i design- och planeringsstadierna för nya fabriker och processer, med fokus på att skapa klimatneutrala och resurseffektiva anläggningar. Projektet syftar till att minska resursanvändning och CO2-utsläpp genom lösningar som förlänger utrustningens livslängd, ökar hållbarheten i driftfasen och stärker svenska maskinleverantörers internationella konkurrenskraft. Projektet pågår till september 2025.
Läs mer om forskningsprojektet här.