Klimatdeklarationer - genom projektet konkurrenskraftig hållbarhet för SME:s

Senast uppdaterad: september 2, 2024
I en tid då klimatförändringar står högst på den globala agendan blir det allt viktigare att kunna mäta och minska vår miljöpåverkan. En central del i detta arbete är klimatdeklarationer, dokument som detaljerat beskriver en produkts klimatavtryck genom hela dess livscykel.

Vad är en Klimatdeklaration?

En klimatdeklaration är ett transparent verktyg som visar hur mycket koldioxid och andra växthusgaser som frigörs under produktionen, användningen och slutligen avfallshanteringen av en produkt. Dessa deklarationer är inte bara viktiga för att uppfylla lagkrav och miljöstandarder, utan de ger också företag möjlighet att visa sitt engagemang för hållbarhet och ansvarsfullt företagande.

Vikten av spårbarhet och mätning av enskilda komponenter

För att skapa en rättvis och noggrann klimatdeklaration är det avgörande att ha fullständig spårbarhet och kunna mäta klimatavtrycket för varje enskild komponent som ingår i slutprodukten. Genom att analysera varje steg i tillverkningsprocessen kan företag identifiera vilka delar som bidrar mest till miljöpåverkan och därmed fokusera sina insatser på att förbättra dessa områden.

Enklare klimatdeklaration genom projektet konkurrenskraftig hållbarhet för SME

Med Fordonskomponentgruppen i spetsen, tillsammans med andra ledande aktörer inom hållbarhet såsom RISE, AFRY, EDAG, Greengoat, MITC och SuPr, har de i projektet konkurrenskraftig hållbarhet för SME utvecklat en enklare metod för små- och medelstora företag för framtagning av ett klimatdatablad för att kunna mäta enskilda komponenters miljöavtryck. Cecilia Schülen, Director Quality & Manufacturing Engineering, EDAG berättar om projektet tillsammans med Josephine Kroon, Quality Controller Nimoverken och Catarina Grankvist, Sustainability manager på Nimoverken som också har deltagit i projektet och testat verktyget.

Bakgrund

Klimatdatabladet syftar till att stärka miljömedvetna underleverantörers och deras kunders konkurrenskraft genom att visa klimatpåverkan för en befintlig eller framtida produkt. Detta ger kunder möjlighet att göra mer hållbara val och ökar värdet för leverantörer som kan erbjuda Klimatdatablad.

Databladet redovisar klimatpåverkan i koldioxidekvivalenter (CO2eq) baserat på energi-, material-, logistik- och produktionsdata från föregående år. Metoden fungerar både för nuvarande och framtida produkter där material och tillverkningsprocesser är kända. Efter utbildning och stöd kan företagets egen personal skapa klimatdatablad för sina artiklar. En tredjepartsvalidering kan också utföras för att öka trovärdigheten.

Metoden för att ta fram klimatdatablad utgår från företagets klimatpåverkan ur ett förenklat livscykelperspektiv (vagga till grind). Konsulter som Greengoat, EDAG eller AFRY kan initialt utbilda och stötta företaget, medan RISE ansvarar för tredjepartsvalidering.

Klimatdatabladet är inte en fullständig LCA eller EPD, men arbetet bakom det ger en god insikt i företagets och produkternas klimatpåverkan. Beräkningarna använder både primära data (från den egna verksamheten) och sekundära data (generiska data från databaser som Ecoinvent).

Indata till beräkningsmodellen

Beräkningarna baseras på en mix av primära och sekundära data. Primära data inkluderar energianvändning, råvaror, förnödenheter och transporter från den egna verksamheten. Sekundära data hämtas från databaser och rapporter. Om historiska primärdata finns, används dessa i första hand.

Processen

  • Workshop 1 – Uppstart: Grundläggande kunskaper om hållbarhet och klimatberäkningar ges. Metod och verktyg för framtagning av Klimatdatablad presenteras. Konsulten stöttar vid behov.
  • Workshop 2 – Emissionsfaktorer: Djupare kunskap om metoden och beräkning av klimatavtryck. Företaget börjar samla in data för sitt Klimatdatablad med stöd av konsulten.
  • Företagsbesök: Konsulten besöker företaget för att förstå processer och materialflöden, vilket leder till utvecklingen av en specifik modell för klimatberäkningar.
  • Validering av metod: Konsulten skickar in underlag till RISE för att validera företagets process för att ta fram Klimatdatablad. Valideringen säkerställer att metoden följs och kompetensen hos personalen är tillräcklig.

Att ta fram klimatdatablad för fler artiklar

Efter den initiala processen har företaget den kunskap och kompetens som krävs för att själva skapa klimatdatablad för framtida produkter. Företaget behöver årligen uppdatera sina beräkningsmodeller och skicka in nya underlag för validering. Eventuellt kan externt stöd behövas för specifika områden.

Kostnaden för denna metod ligger långt under kostnaden för en fullständig LCA för varje artikel, och tidsaspekten är också fördelaktig då ett klimatdatablad kan tas fram på mindre än en dag efter träning.

Metodbeskrivning

Metoden som tagits fram har beskrivits och publicerats i mer detaljerad form av RISE. Den fullständiga metodbeskrivningen hittas här:

Läs mer om projektet Konkurrenskraftig hållbarhet för SME här.

Läs även mer om metoden på Fordonskomponentgruppens hemsida

Vill du veta mer om projektet, kontakta Linda Menrik, projektledare SuPr.

Innehåll på sidan
file-emptycrosslistarrow-left